Bouwbesluit

Het Bouwbesluit 2012 bevat voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Alle bouwwerken moeten aan die voorschriften voldoen. Het besluit bevat ook Europese voorschriften en toezeggingen aan de Tweede Kamer.


Doel Bouwbesluit

In het Bouwbesluit 2012 komen verschillende regels en voorschriften samen. Hierdoor wordt:

  • de samenhang binnen de bouwregelgeving vergroot;
  • de regeldruk verminderd;
  • de toegankelijkheid van de regels en voorschriften verbeterd.

Er is nu 1 set technische voorschriften voor het slopen, (ver)bouwen en gebruiken. Zowel voor gebouwen als andere bouwwerken, zoals bruggen en tunnels. Er zijn eisen voor brandveilig gebruik van gebouwen, natuurlijke ventilatie en het verbouwen van leegstaande kantoorgebouwen tot bijvoorbeeld woningen. Voor dit laatste punt geldt dat er geen ontheffing van de gemeente meer nodig is. Hier zijn landelijke voorschriften voor in de plaats gekomen. Dit vergemakkelijkt de verbouwing.

Bouwbesluit in de praktijk

Het Bouwbesluit 2012 is opgesteld in goed overleg met de bouwpraktijk. Deze bestaat uit onder andere bouwbedrijven, aannemers en architecten. Ook gemeenten zijn betrokken. Voor het toepassen van het Bouwbesluit is basiskennis nodig. Er zijn verschillende manieren om de toepassing van deze regelgeving in de praktijk makkelijker te maken. Hierbij gaat het onder andere om een praktijkboek , informatiebladen , opleidingen en een helpdesk bouwregelgeving . Ook de markt verzorgt opleidingen over het Bouwbesluit 2012 en over bepaalde onderwerpen, zoals brandveiligheid.


Algemeen

De voorliggende herziening van het Bouwbesluit, ook wel aangeduid als 'conversie', betreft een ingrijpende verandering in de opbouw en redactie van het besluit. Het doel van deze conversie is om het Bouwbesluit toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken. Deze operatie vond plaats naar aanleiding van de evaluatienota 'Herziene Woningwet en Bouwbesluit' (Kamerstukken II 1996/97, 25 000 XI, nr. 39) van 1996, het MDW-onderzoek bouwregelgeving van 1997 (kamerstukken II 1996/97, 24 036. nr. 59) en commentaren uit de bouwpraktijk. De conversie is een vormtechnische operatie waaruit op zichzelf geen inhoudelijke wijzigingen voortvloeien. Wel zijn in de voorliggende tekst devoorschriften uit de zogenaamde tweede fase en de afstemming van fase 1 op fase 2 verwerkt. Verder is een aantal voorschriften geschrapt die thans overbodig worden geacht. Dit laatste in het kader van het in het Regeerakkoord 1998 opgenomen streven om te komen tot een drastische vereenvoudiging van de bouwregelgeving. Daarnaast heeft de Nota Mensen, Wensen, Wonen (kamerstukken II 2000/2001 27 559, nr. 2) geleid tot enige aanpassingen van de voorschriften voor woningen. Tot slot zijn er voorschriften opgenomen over de integrale toegankelijkheid bij utiliteitsgebouwen en heeft afstemming plaatsgevonden met de arbovoorschriften.


Historie van het Bouwbesluit

Het Bouwbesluit is op 1 oktober 1992, gelijktijdig met de herziening van de Woningwet, in werking getreden. Het belangrijkste doel van deze herziening was om te komen tot een vereenvoudiging en een vermindering van bouwregelgeving.

Tot 1992 was het geven van de technische bouwvoorschriften een gemeentelijke taak. In 1992 werden de technische bouwvoorschriften landelijk geüniformeerd in het Bouwbesluit. Vanaf dat moment mochten gemeenten geen technische bouwvoorschriften meer in hun bouwverordening opnemen. Hiermee werd een belangrijk bezwaar van de bouwpraktijk, de ongelijkheid in (gemeentelijke) bouwvoorschriften, weggenomen.

Wijzigingen van het Bouwbesluit sinds 1992

De op 1 oktober 1992 in werking getreden tekst van het Bouwbesluit (later genoemd fase 1) is gepubliceerd in het Staatsblad 1991, 680. Nadien is deze tekst van het Bouwbesluit nog een aantal malen gewijzigd.

Vervolgens is een omvangrijke wijziging van het Bouwbesluit, in de wandeling aangeduid als fase 2 van het Bouwbesluit, gepubliceerd, maar niet in werking getreden. Deze tweede fase voorziet erin dat het Bouwbesluit ook prestatie-eisen geeft voor de andere bouwwerken dan woningen, woonwagens, kantoorgebouwen, logiesgebouwen en bouwwerken geen gebouw zijnde. De tekst van fase 2 is gepubliceerd in 1998 ( Stb .1998, 618) evenals de hieruit voortvloeiende noodzakelijke aanpassing van fase 1 op fase 2 ( Stb .1998, 619). Mede in overleg met het bouwbedrijfsleven vertegenwoordigd in het Overlegplatform Bouwregelgeving (OPB) is besloten om deze voorschriften eerst nadat ze zouden zijn verwerkt in het geconverteerde Bouwbesluit tegelijk met die conversie in werking te laten treden. Dit om te voorkomen dat de bouwpraktijk in korte tijd met verschillende ingrijpende wijzigingen zou worden geconfronteerd.



http://www.bouwbesluit.nl/

http://www.rijksoverheid.nl/